Öncelikle döşemelerinizi düzenli aralıklarla elektrik süpürgesi ile temizlemeyi ihmal etmeyin. Neredeyse tüm elektrik süpürgelerinde bulunan uygun aparatlar yardımıyla, minderlere, ulaşamadığınız iç kısımlara ve döşemelerinizin kıvrımlarına ulaşabilir zorlanmadan toz ve kirden temizleyebilirsiniz.
Koltuk minderlerinizi birkaç haftada bir yerlerinden çıkartarak kontrol etmekte fayda var. Aklınızda bulunsun minderleri daha yakından kontrol ederek aşınma ve yıpranma etkilerini daha yakından izleyebilme imkanına sahip olursunuz. Dikkat etmeniz gereken bir diğer husus da minder kılıflarınızın yıkanabilir olup olmadığıdır.
Birçok koltuk ve iskemle üzerlerinde ne tür bir temizliğin gerektiğini beirten bir bakım etiketi bulundurur. Bu etiketler üzerinde yer alan sembolleri göz önünde bulundurarak kumaşın herhangi bir zarar görmesini engellemiş oluruz. Bu sembollere bir göz atmakta fayda görüyoruz;
“W” Su ve su bazlı temizleyiciler ile temizlenebilir, “S” Kuru temizleme veya kuru temizleme solventleri ile temizlenebilir, “W-S” Su ve ya solventlerle temizlenebilir, “X” Sadece fırça veya elektrik süpürgesi ile temizlenebilir. Eğer döşemeniz leke yada boya olduysa ancak bu leke oldukça ufaksa ve kumasın üzerinde “ W” ibaresi yer alıyorsa, lekeyi temizletmek için hemen kuru temizlemeye göndermek zorunda değilsiniz. Bu lekeyi kendi imkanlarınızla da çıkarmak mümkün. Ancak herhangi bir işlem yapmadan önce küçük bir alanda deneme yapmayı dikkatten kaçırmayın. Aldığınız sonuç isteğiniz doğrultusunda olumlu ise işleme devam edebilirsiniz.
Sonrasında kralların isim verdiği, marangozların yaptığı işlevsel sandalyeler tasarlanmış. Oluşan yeni akımlar, tasarımcılar ve sanayi devrimi ile sandalyenin gelişimi hızla arttı.
Çalışırken, yemek yerken, sohbet ederken, televizyon izlerken ve daha birçok şey yaparken aslında günümüzün büyük bir çoğunluğunu oturarak geçiriyoruz. Kimi zaman rahat bir koltukta, kimi zaman da bir sandalyede.
Üzerinde saatlerce vakit geçirdiğimiz sandalyenin rahatlığı, ergonomisi, fonksiyonelliği ve tabii dekoratif olması da önem kazanıyor. Dekorasyonda klasikten vazgeçemeyenler ahşabın sıcaklığını hissedebilecekleri modelleri seçerken, modern tarzdan hoşlananlar için tasarlanan sandalyelerin bir kısmı da uzay çağı mobilyalarını aratmıyor. Kollusu kolsuzu, katlananı, rejisör modeli, thonet modeli derken firmalar sandalye konusunda sınır tanımayan bir çeşitlilik sunuyor.
İşte size alandan maksimum yararlanmanızı sağlayarak mobilyaları düzenlemenın bir kaç basit yolu…
1. Odanızı ölçün. Odanızı grafik kağıdına ölçeklendirerek çizin. Her 3 cm’i kağıt üzerinde 0,5 cm’e denk gelecek şekilde ölçeklendirin. Eğer ölçeklendirerek nasıl çizim yapacağınızı hesaplayamıyorsanız, bu işten anlayan ya da hesaplama konusunda bilgili birine danışın.
2. Odanızın düzenlenmesinde etkili oacak her ayrıntıyı kağıt üzerindeki oda çiziminizde belirtin. Elektrik fişleri, telefon, kablo, ışık düğmeleri, pencereler, içe açılan kapılar, pencereler arasındaki boşluklar ve pencere eteğinin yüksekliği, ölçülerek not edilmesi gereken ayrıntılar arasında yer alıyor.
3. Şimdi eğlence zamanı! Ölçeklerine uygun bir şekilde kağıt üzerine çizdiğiniz mobilyalarınızı kesin (kağıt bebek gibi). Kağıt kesimleri kullanarak, sonuçtan memnun olana kadar odanızdaki mobilyaları tekrar ve tekrar düzenleyin.
4. Odanın merkez noktasını seçin. Eğer şömineniz varsa, merkez noktası olarak burayı seçebilirsiniz. Büyük bir kitaplığınız varsa, kitaplık çevresini de merkez noktanız haline getirebilirsiniz ya da üzerinde özel bir tablonun asılı olduğu bir kanepeyi de odanızın merkezi yapabilirsiniz. Bundan sonraki iş; geri kalan eşyaları ve aydınlatmayı, merkez noktasını ortaya çıkaracak şekilde tasarlamak olmalıdır.
5. Oda düzenlemesini yaparkan. Misafirlerinizi düşünmeyi unutmayın. Odanız sohbet ortamı sağlamalıdır. Bir çift sandelye ya da ikili koltukla odanızda samimi alanlar düzenleyin. Kanepe ya da love seat koltukla sandalyeler arasında mesafe bırakmayı unutmayın; bu şekilde alan sıkışık gözükmez. Diğer yandan eğer sandalyeleri çok uzağa koyarsanız sohbet etmeyi zorlaştırırsınız.
• Hatırlanması gereken diğer noktalar; Sehpa ile kanepe arasında rahat bir şekilde ayak uzatılmasını sağlamak amacıyla 40-50 cm’lik bir boşluk bırakın. Odanın bir alanından diğerine rahatça hareket edebilmesi içinen az 1 m genişlikte geçil yolu olmasına dikkat edin.
• Odanızı kağıt üzerinde düzenlemeniz, mobilyaları yerlerinden oynatmaya başlamadan önce size yeni görünüm, yeni kombinasyonlar ve yeni fikirler sağlar. Tabii sadece elinizde odanız için en mükemmel düzenleme ile çıkıp geldiğinizde değil, eşyaları taşımanıza yardım eden eşinizi ya da arkadaşlarınızı doktora götürme masrafından da tasarruf etmiş olursunuz.
2. Mobilyalarınızı mümkün olduğu kadar direk güneş gören yerlere yerleştirmeyiniz. Ayrıca soba ,radyatör gibi ısı veren kaynakların yakınlarına da yerleştirmeyiniz.
3. Mobilyalarınızın yerlerini değiştirirken sürüklemeyiniz,birden sertçe çekmeyiniz.
Mobilya kapak ve mobilya kapıları ,çekmeceleri kapatırken sertçe kapatmayınız bu bağlantı noktalarında açılmaya neden olabilir.
4. Mobilyaların tozunu alırken yumuşak ve temiz bir bez kullanın, temizlik yaparken meydana gelebilecek çizilmeleri engellemek için, çizebilecek temizlik malzemeleri ve bu tür sert cisimleri (elektrikli süpürgesinin plastik ucu gibi ) sürtmeyiniz.
5. Mobilya üzerine dökülen bir maddeyi yumuşak ve hafif nemli bir malzeme ile temizleyiniz, temizleme işleminden sonra yüzeyi kuru bir bezle silip tamamen kuru olduğuna emin olun. Temizlerken ovma tozu, ağır deterjanlar , selülozik veya sentetik cilaya zarar verebilecek veya eritecek hiçbir madde kullanmayınız.Çıkmayan lekeleri kazımak için cam , bıçak gibi sert cisimler kullanmayınız.
6. Mobilyaları parlatmak için kullanılacak parlatıcı malzemeler koruyucu bir özelliği yoksa cilaya zarar verebilir ve de mobilyada elektriklenmeye yol açtığından daha çok toz çekmesine bu da dolaylı olarak daha çok çizilmesine yol açabilir.
7. Ağır ve ıslak objeleri hiçbir zaman direk mobilya üzerine koymayınız. Çay ,su gibi ıslak malzemeler altına mutlaka bardak altlığı kullanınız. Çünkü su mobilyaya nüfuz ederek mobilyanızın bozulmasına neden olur.Ayrıca kavukçuk veya vinneks gibi malzemeler sıcak bardak altına konulduğunda yumuşama ve yapışma yapabilir, bu sebeple daha sert plastik kullanmaya özen gösterilmelidir.
8. Parfüm , alkol , tırnak boyası gibi malzemeleri mobilya üzerine bırakmayınız.
9. Sıcak nesneleri hiçbir zaman mobilya üzerine direk koymayın .
10. Mobilya sandalye, masa gibi ürünlerin ayaklarına çizmeyi engelleyici malzemeler yapıştırarak parkenizin korunmasını sağlayabilirsiniz.Kapı kollarınızın duvara veya başka bir mobilyaya çarpmaması için stoper (silikon esaslı kapı koluna takılan malzemeler gibi ) kullanınız.